top of page
  • Forfatters billedeAkuDok clinique

Vitamin D


Vigtigheden af vitaminer generelt og specielt vitamin D har været kampplads for myndigheder traditionsbundne læger og læger med såkaldt orthomolekylær viden og interesse, i årtier. Det kommer nok bag på de fleste at der ikke er konsensus imellem myndighederne og lægestanden om vitaminer og mineralers betydning for helbred og sundhed.

D-vitamin er afgørende for mennesket imunsystrm især for os der lever i mørke halvdelen af året.

Da vi ofte har lave niveauer, især uden for sommersæsonen, er det vigtigt at tage et dagligt tilskud.

D vitaminet påvirker kalkomsætningen, immunsystemet og hudens tilstand og det er en vigtig antioxidant. Solen giver os mere D-vitamin på en time end Sundhedsstyrelsens daglige anbefaling,

Hudmæssigt spiller D-vitamin en essentiel rolle. Det kan optages gennem huden via UV-lys eller via kosten. Mangel kan forringe immunfunktionen og øge risikoen for hudproblemer som akne og eksem. Sammenhængen imellem sygdomsfirekomst og prognose ved lav d vitamin koncentration i blodet er bevist ved utallige anerkendte videnskabelige studier. Studier der belyser vitaminets effekt på huden viser at D-vitamin beskytter mod solskader, forbedrer helingsprocessen og har antiinflammatoriske egenskaber, der kan give huden en sund glød.

Der findes også hudplejeprodukter med D-vitamin, der kan have antioxidant- og antiinflammatoriske effekte.

Der er en en meget betydelig anti-cancer effekt af d vitamin.

D-vitamin normaliserer modningen af overhudens celler. Hudcellerne falder således af i den rigtige rækkefølge. Der er en gavnlig effekt på lidelser som eksem og psoriasis Huden bliver hurtigere til at hele sig selv, inkl. sårheling


HVAD ER D-VITAMIN

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der – som du sikkert ved – er afgørende for hele systemet. Der er to primære kilder til at få det – enten via huden (udløst af UV-lys) eller tarmen, altså kosten. Evnen til at danne D-vitamin kan afhænge af alt fra hudfarve til fysisk aktivitetsniveau, og derfor er behovet individuelt. Sundhedsstyrelsen anbefaler fem til ti mikrogram dagligt med forskellige hensyn beskrevet i linket.

Det er svært at overdosere D-vitamin, men er du i tvivl, så tal med en læge. Raske voksne kan med fordel tage op til 50 mikrogram dagligt. Det er en god idé at indtage D-vitamin sammen med vegetabilske fedstoffer for bedre optagelighed.

I forhold til huden er der en klar videnskabelig bevist, gavnlig effekt af D vitamin. Som før nævnt nedsætter D vitamin inflammation som fx. acne rosasea og eksem.

Huden bliver mere ensartet og giver dermed huden en varmere glød. Røde plamager blir mindre og huden kommer synligt i mere balance. Dette kan direkte oversættes som en ikke forstyrret evne til at reflektere lys og dette opfatter øjet som en varmere glød.

Ved D vitamin mangel er også ekstra risiko for at få såkaldte sukkerrynker, som dækker over glycoseret kollagen samt kolagen ødelagt og nedbrudt af fri radikaler fra rygning forurening og usunde fødemidler.

Hvis du er i tvivl om hvilke mineraler du eventuelt mangler kan du få taget en blodprøve ved egen læge eller på en privat klinik som er specialiseret i orthomolekylær medicin.


23 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page