top of page
  • Forfatters billedeAkuDok clinique

Solsikke art ekstrakt virker anti age


Clotbur (Xanthium) eller Cocklebur er en slægt af planter i solsikkefamilien, der er kendt for sine tornefulde frøkapsler, som kan klæbe sig fast til tøj og dyr.


Ny undersøgelse tyder på, planten kan have anti-aldringsegenskaber

12. april 2023


Undersøgelsen er den første til at undersøge plantens egenskaber som et hudbeskyttende og sårhelende middel .

Den betragtes som et skadeligt ukrudt, men frugten af cocklebur-planten viste sig at have antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber, der potentielt kan bruges som hudbeskyttelse.

Man fandt at frugten fra planten kunne

fremskyndede sårheling og at det sker ved at cocklebur-ekstrakt påvirker produktionen af kollagen.

Cocklebur er en maguritte art som er hjemmehørende i Sydeuropa, Centralasien og Kina. Den har spredt sig over hele verden, ofte fundet i fugtige eller sandede områder såsom grøfter ved vejkanter og flodbredder. Dens frugter er blevet brugt i århundreder i traditionel medicin mod hovedpine, tilstoppet næse, hudpigmenteringsforstyrrelser og leddegigt.

Relateret indhold


Det nye studie er det første til at undersøge frugtens egenskaber som et sårhelende middel og hudbeskyttende middel. Forskere undersøgte først de molekylære egenskaber af cocklebur frugtekstrakter og isolerede forbindelser, der kunne bidrage til antioxidant- og antiinflammatoriske virkninger. De brugte cellekulturer og en 3D-vævsmodel. De brugte derefter cellekulturer og en 3D-vævsmodel med egenskaber som menneskelig hud til at studere, hvordan disse forbindelser påvirker kollagenproduktion, sårheling og skader fra UVB-stråling.

Ved at sammenligne bioaktiviteten af cocklebur-frugter dyrket forskellige steder fandt forskerne, at frugter dyrket i Sydkorea havde lidt højere antioxidant- og anti-inflammatoriske egenskaber og større sårhelende aktivitet end dem, der blev dyrket i Kina.


Forskere advarede om, at høje doser af cocklebur-frugtekstrakt kan være skadeligt, og yderligere forskning er nødvendig for at bestemme, hvordan man bruger det sikkert i kosmetiske eller farmaceutiske applikationer. De planlægger at undersøge de involverede biologiske mekanismer yderligere og udføre forsøg med dyrealternativer for at undersøge måder, hvorpå man kan tilpasse cockleburfrugtekstrakter sikkert i kosmetiske produkter.

Reference:

1. Forskere ser anti-aging potentiale i et invasivt ukrudt. ScienceDaily. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230330102441.htm. Udgivet 30. marts 2023.

12 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page