top of page
  • Forfatters billedeAkuDok clinique

Rosacea

Opdateret: 22. maj 2023


Rosacea er en kronisk inflammatorisk hudsygdom, der påvirker millioner af mennesker verden over. Selvom de nøjagtige årsager til rosacea endnu ikke er fuldt ud forstået, ved man at det er en autoimun sygdom og at den er i fremmarch. Dette dkyldes formodentlig livsstil kost og tilsætningsstoffer og den forurenings molekylesuppe vi alle efterhånden bevæger os rundt i. Men som alt andet menes det at involvere et komplekst samspil mellem genetiske, miljømæssige og livsstilsfaktorer, herunder kost.

Nogle undersøgelser tyder på, at visse kostfaktorer kan udløse eller forværre rosacea-symptomer, herunder krydret mad, alkohol stærk ost og koffein. På den anden side har nogle fødevarer vist sig at have anti-inflammatoriske egenskaber, som kan hjælpe med at reducere inflammation og forbedre rosacea symptomer.

Der er flere undersøgelser der tyder på, at en anti-inflammatorisk diæt kan være nyttig til at håndtere rosacea-symptomer, selvom der er behov for mere forskning for fuldt ud at forstå forholdet mellem kost og denne hudlidelse.

For eksempel er en kost rig på frugt, grøntsager, fuldkorn, magert protein og sunde fedtstoffer blevet forbundet med reduceret inflammation i kroppen. Denne type diæt, der ofte omtales som middelhavsdiæten, har vist sig at have en positiv indvirkning på en række sundhedstilstande, herunder hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse typer kræft.

Ud over at følge en anti-inflammatorisk diæt omfatter andre livsstilsfaktorer, der kan hjælpe med at håndtere rosacea-symptomer, at undgå triggere såsom ekstreme temperaturer, bruge blide hudplejeprodukter og praktisere stressreducerende teknikker såsom meditation eller yoga. Antioxidanter enten i kosten eller direkte på huden eller under huden I form af vitamin meso produkter som MADE.

I en undersøgelse offentliggjort i Journal of Cosmetic Dermatology viste deltagere med rosacea, som blev behandlet med et aktuelt C-vitaminpræparat, betydelige forbedringer i deres symptomer, herunder rødme, rødmen og betændelse.

En anden undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Academy of Dermatology viste, at en kombination af vitamin C og E, indtaget oralt, hjalp med at reducere inflammation og forbedre hudbarrierefunktionen hos personer med rosacea.

Det anbefales altid at rådføre sig med en kvalificeret BEHANDLER før der foretages væsentlige ændringer i din kost eller livsstil. Hvis alt andet glipper skal du ikke fortvivle flere studier har vist at giften fra Botulinum toxin bakterien virker.

Hvordan virker Botox ved Rosacea?

Botox virker ved at lukke blodkarrene i huden, som er udvidede på grund af betændelse og frigivelsen af histamin fra mastceller. Botox stabiliseret mastcellerne så histamin frigivelsen hæmmes. Hertil får BOTOX de inflammerede hårsække til at skrumpe og har således også en hudopstramnende effekt.

Til behandling af Rosacea bruges en lille mængde Botox, typisk 5-10 enheder pris ca 900kr.

De 4 virkningsmekanismer for Botox.

1. Blokere frigivelsen af signalstof fra nerve til muskel hvilket medfører afslapning, paralyse og hypotrofi af musklen.

2. Blokere frigivelsen af signalstof fra det ubevidste nervesystem til sved og talgkirtler hvilket medfører nedsat eller blokeret sved og talg produktion og kirtel skrumpning.

3. Hæmmer mastcellers frigivelse af histamin og medfører nedsat hudirritation rødmen allergi urticaria rosasea røde irriterede pletter. etc.

4. Blokere de signalstoffer og mokelyler der indgår i betændelses kaskade rækken ved inflammatoriske tilstande i huden herunder substans P og reducerer dermed betændelse irritation og giver huden en mere ensartet overflade med mindre hudporer og en ensartet glød.


Injektionerne placeres under huden over de berørte områder. Man kan forvente at se forbedring i løbet af en til to uger, og resultatet vil vare i 5 til 6 måneder.

Botox er ikke den mest almindelige behandling for Rosacea, cremer, antibiotika lysbehandlinger er blevet tradition.

Flere undersøgelser i medicinske tidsskrifter underbygger, at Botox har en god effekt på Rosacea. Fedtsyrer som omega 3 og hjulkrone olie (bio glandin) har antiinflamatoriske egenskaber og er et godt orthomolekylær bud sammen med zink til behandling af tilstanden, og bør forsøges sideløbende

Rosacea en betydelig psykologisk påvirkning, da det ofte er forbundet med social stigmatisering.


Zink er et mineral, der har vist sig at have antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. Nogle undersøgelser har antydet, at zinktilskud kan være gavnlige for personer med rosacea, da de kan hjælpe med at reducere inflammation og forbedre hudens sundhed. Der er dog behov for mere forskning for fuldt ud at forstå de potentielle fordele ved zink til rosacea.

Hos ældre er Rosacea typisk karakteriseret ved kraftig kar nydannelse (teleangiectasier) på grund

af langvarig effekt af de sygdomsudløsende faktorer. Her vil det være en fordel at behandle med IPL som er Intens Pulserende Lys.
67 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page