top of page
  • Forfatters billedeAkuDok clinique

Hvad er Retinoider?

Opdateret: 2. maj 2023

Under begrebet retinoider hører retinoler som er den samlebetegnelse for a-vitamin som indgå i kosmetik. Når det kommer til hudpleje, er der et væld ingredienser og udtryk, som selv skønheds eksperter har svært ved at holde rede på.


Retinoider som er A-vitamin i forskellig udformning, Copper bindende peptider(proteiner) og hyaleronsyre holdige cremer samt c vitamin cremer, burde efter den foreliggende videnskabelig evidens, være hjørnestenene i enhver anti wrinkle og anti agning behandling. Vi starter blidt op med en lille artikel om retinoider.


Hvad er Retinol?

Retinol tilhører en familie, som hedder retinoider og er en form for mild A-vitamin, der hjælper til at øge celleafstødningen og cellefornyelsen, udjævner misfarvning og fjerner den skade, der opstår under ældningen af huden.

Retinoider har størst virkning på collagen. Her har retinoider en dobbelt effekt: De hjælper til at reducere collagennedbrydningen på grund af sollys, og de stimulerer produktionen af nyt collagen.


Retinoider herunder retinol er uden tvivl en af de bedste midler til at bekæmpe tegn på ældning af huden. Den kan hjælper til hudfornyelse og reducere rynker, fine linjer og alderspletter og giver en fastere, ensartet og blødere hud med en mere homogen hudfarve. Retinol reducerer acne og forhindre, at døde hudceller tilstopper porerne.


hvorfor bruges retinol?

Huden ældes af en række forskellige årsager, lige fra miljømæssige faktorer til stress og naturlig ældning. Når huden ældes,ændres hudens stofskifte markant og bland andet falden collagenproduktionen. Synlige tegn på ældning af huden (pletter, fine linjer, rynker osv.) opstår Retinol (retinoider) er et grundigt videnskabeligt bevist medikament til at behandle tidlig ældning af huden og hjælper med at accelerere hudfornyelse, så ældningen ses mindre.


hvordan virker retinol på huden?

Retinol forbedrer hudens celleomsætning og fornyelse. Dette giver en blødere hud og en mere ensartet hudfarve. For at kunne tåle retinol skal huden ofte først opbygge det, der kaldes retinoidreceptorer. Disse receptorer er proteiner, der findes naturligt i huden, og de hjælper retinolen til at gøre sit arbejde. Huden kan danne retinoidreceptorer via kontrolleret eksponering, og det er årsagen til, at det ofte anbefales at starte langsomt med retinolprodukter og gradvist øge koncentrationerne.


• A-vitaminsyre er en type retinoid, der fås receptpligtigt i form af Adaptalen isotretinoin og tretinoin, men den har også størst risiko for at give hudirritation hvis man overdriver og anvender det forkert. Men der er mange penge at spare hvis man sætter sig lidt ind i emnet.


• Retinol er et retinoid, der fås uden recept. Retinol er stadig yderst effektiv, men dog 20% svagere end a-vitaminsyre og retinol virker ved at det omdannes langsomt til a-vitaminsyre i og af enzymer huden. Det betyder også, at den giver mindre hudirritation end a-vitaminsyre.


• Retinylpalmitat, retinylpropionat og retinylacetat er de mildeste retinoider, der også kendes soma-vitamin-estre. Det tager længere tid for dem at blive omdannet til a-vitaminsyre, og der er kun minimal risiko for, at de giver hudirritation.


• Mikroindkapslet retinol. Nogle former for retinol er mikroindkapslede, hvilket hjælper til at stabilisere retinolen og sikre maksimal effekt. Mikroindkapslet retinol danner også et usynligt skjold på hudens overflade og hjælper til at reducere fugttab, hvilket er vigtigt for at reducere rynker og fine linjer.

Der er flere retinoider på markedet, men antallet kan variere afhængigt af land og lovgivning. Nogle af de mest almindelige retinoider, der anvendes til hudbehandling, inkluderer retinol, tretinoin, adapalen og tazaroten. Derudover findes der også flere syntetiske retinoider, såsom isotretinoin, acitretin og etretinat, der primært anvendes i lægemidler til behandling af alvorlige hudsygdomme og tilstande. Det er vigtigt at bemærke, at retinoider kan have forskellige styrker og bivirkninger, og at deres anvendelse og tilgængelighed kan variere fra land til land, og i nogle tilfælde kræver recept fra en læge.


Hvis du har fundet dig selv på udkig efter det bedste a-vitamin produkt, du kan bruge til dine hudplejebehov, kan vi godt forstå, at det kan være lidt, ja, overvældende.Retinolerne som indgår i kosmetiske hudpleje produkter omdannes på huden til de mere virksomme a-vitaminsyrer. Adaptalen og Tretoinin er a-vitamin syre og fås i danmark kun på recept, men det er vigtigt at gøre sig klart at det bla. er disse to a-vitaminsyrer der nok er bedst videnskabeligt belyst medicinsk bedst. Adaptalen og Tretoinin de to mest almindelige retinoider til acne-udsat hud og alders relaterede forandringer af huden. Vær ikke bekymret; de fleste har ikke andet end en anelse om, hvad de er, endsige hvad de er gode til. Og hvis du har lavet en hurtig Google-søgning på en af de to, kan du blive lidt bange ved tanken om at påføre disse kraftfulde ingredienser på din hud. Men sandheden er, at de faktisk ikke er så skræmmende, så længe du bruger medicinsk godkendt formulering og bruger dem korrekt.


Hvad er adapalene?

Adapalene er et godkendt retinoid til behandling af acne. Det er kun tilgængeligt som receptpligtig creme i Danmark.


"Adapalene trænger ind i hårsækkene og hjælper med at forebygge og behandle acne, eksfolierer huden og minimerer betændelse,


Adapalene er et tredje generations retinoid, der er blevet undersøgt i adskillige forsøg, der viser, at det er yderst effektivt og har en lav risiko for hudirritation. I en undersøgelse fandt 74 % af brugerne et fald i acne-udløst betændelse ved brugen af dette retinoid.


Hvad er Tretinoin?

Tretinoin er på ingen måde nyt for hudpleje. Faktisk var det den første godkendte retinoid til at hjælpe med at behandle og forebygge acne. "Tretinoin er et andet aktuelt retinoid, afledt af vitamin A, der også hjælper med at forebygge og behandle acne, Det er videnskabeligt vel-undersøgt for dets anti-aging egenskaber og virker også ved at øge celleomsætningen, forbedre tykkelsen af epidermis og minimere fine linjer, tillige med at det forbedrer misfarvninger og behandler acne.


Hvis du har følsom hud, er dette muligvis ikke retinoiden for dig. Tretinoin virker ved at irritere for derved at aktivere celleomsætning; du kan derfor opleve rødme, irritation, vabler og endda en ændring i hudpigmentering såfremt du går for hurtigt frem. Så det er vigtigt kun at bruge dette produkt under opsyn af en læge. Og selv med de uønskede bivirkninger, som jo kan undgås, viser forskning, at tretinoin hjælper med at reducere fine linjer og rynker2, korrigere hudens tekstur og tone og endda reducere hyperpigmentering.

Tretinoin anse generelt for stærkere. Fordi Adadapalen generelt er mindre irriterende, skal det ikke forveksles med at være mindre effektivt.

Undersøgelser tyder på, at Adaptalen har samme effekt som tretinoin, bare med færre bivirkninger"


Hvad er bedre mod aldring og rynker?

Kort sagt erde fleste specialister enige om, at svaret er begge dele. "Begge disse retinoider arbejder for at stimulere produktionen af kollagen og elastin, som fortykker huden og reducerer mærkbare fine linjer og rynker over tid," siger Libby.

Hvad er bedre mod acne?

Både tretinoin og adapalen er gode til at behandle acne. "De arbejder begge for at mindske komedondannelsen, hvilket er starten på acnelæsionen. Selvom det er værd at bemærke, at adapalen tolereres bedre af de fleste hudtyper, Så hvis en patient oplever irritation over for tretinoin, kan man foreslå at blande tretinoin med en fugtighedscreme eller skifte patienten til at bruge adapalen.

Og så kommer vi til det nyttige og sjove. Disse receptpligtige præparater vil, anvendt korrekt dvs uden overdrivelse og ihukommende at les is more, og med den rette indikation ramme behandlings målet Max og give huden liv og forhindre de alders relaterede forandringer.
Hvad er epidermis?

Epidermis er det yderste lag af huden, som er sammensat af flere lag af celler. Det er primært ansvarligt for at beskytte kroppen mod eksterne faktorer som UV-stråling, kemikalier og fysiske skader. Epidermis hjælper også med at regulere mængden af vand, der går tabt fra kroppen gennem en proces kaldet transpiration.


Epidermis er sammensat af fire primære lag af celler: stratum corneum, stratum granulosum, stratum spinosum og stratum basale. Stratum corneum er det yderste lag og er sammensat af døde hudceller, der har fladet og ophobet keratin, et sejt, fibrøst protein, der giver styrke og beskyttelse. Stratum granulosum er ansvarlig for at producere og opbevare lipider, der hjælper med at opretholde hudens barrierefunktion. Stratum spinosum er hvor cellerne begynder at dele sig og differentiere sig til specialiserede celler, mens stratum basale er der hvor hudens stamceller er placeret.


Overordnet set er epidermis en væsentlig del af huden, der spiller en afgørende rolle i at beskytte kroppen mod det ydre miljø og opretholde homeostase.

48 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page